Alphen aan den Rijn - Wat zou jij doen?

Welke plekken spelen een rol in de Alphense geschiedenis over de Jodenvervolging? Het lespakket De oorlog dichtbij huis laat jongeren zelf de verhalen zoeken. Op 26 februari 2009 werd het eerste exemplaar overhandigd aan wethouder Michel du Chatinier.

Het lespakket handelt over de razzia die in Alphen aan den Rijn plaatsvond op 30 september 1942. Die fatale dag pakten de Duitsers, met medewerking van het Alphense gemeentebestuur en politie, alle Alphense Joden op. Van Alphen ging het daarna naar Amsterdam en vervolgens naar kamp Westerbork.

Het project is ontwikkeld en vormgegeven door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in opdracht van de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers.

Juist omdat de geschiedenis zich in Alphen afspeelt, kunnen jongeren op zoek naar die plekken in de stad waar de geschiedenis haar sporen heeft achtergelaten. Ook onderzoeken de leerlingen wie de mensen geweest zijn, van wie de namen op het Joods monument in Alphen staan vermeld. In het lespakket zijn interviews opgenomen met ooggetuigen van de razzia, die voor de eerste keer hun herinneringen verteld hebben.