Westerbork-Auschwitz

De expositie Westerbork-Auschwitz vertelt het verhaal van het nazikamp, dat symbool staat voor de vernietiging van de Joden in het door de nazi’s bezette Europa, en zijn overlevenden. Het complex bestond uit een voormalige Poolse kazerne, Auschwitz I; een barakkenkamp, Auschwitz-Birkenau II en tientallen nevenkampen. Het kamp ontwikkelde zich tot het grootste complex van concentratie- en vernietigingskampen.

Alleen al vanuit kamp Westerbork vertrokken vanaf 15 juli 1942 66 treinen met duizenden Joden.Gaskamers
Naast een werkkamp, was Auschwitz-Birkenau vooral een kamp voor massavernietiging. Met het naderen van het Rode Leger probeerde de SS alle sporen uit te wissen. Eind november 1944 stopte de massale vernietiging. In januari 1945 werd een begin gemaakt met het opblazen van verschillende crematoria. Zij die konden lopen werden geëvacueerd. De zieken bleven achter om vermoord te worden. Op 27 januari 1945 bevrijdde het Rode Leger Auschwitz.

De ongeveer 7000 achtergelaten gevangenen waren meer dood dan levend. Voor ongeveer 1,3 miljoen slachtoffers kwam de bevrijding te laat.

Treinbord
In de tentoonstelling zijn onder meer het originele treinbord Auschwitz-Westerbork en een echt kamppak uit het vernietigingskamp te zien. Ook worden er persoonlijke verhalen verteld en beelden en foto's van het kamp getoond: van toen en nu.

De expositie Auschwitz-Birkenau is ook te huren als mobiele tentoonstelling, voor bijvoorbeeld scholen. Klik hier voor meer informatie.

De tentoonstelling Westerbork-Auschwitz is van 26 januari tot en met 5 mei 2019 te zien.