De Kampenserie
Auschwitz-Birkenau
De expositie Auschwitz-Birkenau is het verhaal van het gelijknamige kamp, dat symbool staat voor de vernietiging van de Joden in het door de nazi’s bezette Europa, en zijn overlevenden. Het complex bestond uit een voormalige Poolse kazerne, Auschwitz I; een barakkenkamp, Auschwitz-Birkenau II en tientallen nevenkampen. Het kamp ontwikkelde zich tot het grootste complex van concentratie- en vernietigingskampen. Alleen al vanuit kamp Westerbork vertrokken vanaf 15 juli 1942 66 treinen met duizenden Joden. Naast een werkkamp, was Auschwitz-Birkenau vooral een kamp voor massavernietiging. Met het naderen van het Rode Leger probeerde de SS alle sporen uit te wissen. Eind november 1944 stopte de massale vernietiging. In januari 1945 werd een begin gemaakt met het opblazen van verschillende crematoria. Zij die konden lopen werden geëvacueerd. De zieken bleven achter om vermoord te worden. Op 27 januari 1945 bevrijdde her Rode Leger Auschwitz. De ongeveer 7000 achtergelaten gevangenen waren meer dood dan levend. Voor ongeveer 1.3 miljoen slachtoffers kwam de bevrijding te laat.
Docenten die met scholieren naar Auschwitz gaan vinden in deze handleiding, bijlage en werkbladen praktische informatie en didactische tips. De reizende tentoonstelling over Auschwitz Birkenau is speciaal voor scholen gemaakt, en de docentenhandleiding is tevens hier op van toepassing. In de bijlagen citaten van overlevenden van Auschwitz, extra informatie en werkbladen voor leerlingen.
Sobibor
De expositie Sobibor vertelt het verhaal van het gelijknamige kamp.In tegenstelling tot Auschwitz-Birkenau, was Sobibor alleen een vernietigingskamp. De enige Joden die niet onmiddellijk werden vergast, werden gebruikt bij het moordproces. Negentien treinen zijn vanuit Westerbork naar Sobibor vertrokken; alle in 1943. Met stokken, knuppels en zwepen werden de Joden bij aankomst vooruitgedreven. Net als in Auschwitz waren de gaskamers als doucheruimte ingericht.
Bergen-Belsen
De expositie Bergen-Belsen vertelt het verhaal van het gelijknamige kamp. Van alle kampen waren de overlevingskansen in Bergen-Belsen het grootst. Bergen-Belsen was in 1935 op de Lüneburgerheide gebouwd en bedoeld als barakkenkamp voor arbeiders. Hoewel ook in Bergen-Belsen de omstandigheden slecht waren, was er van mishandeling minder sprake. Daar stond getreiter tegenover. Berucht was het urenlang stilstaan achter prikkeldraad zonder eten en drinken. Een voordeel was dat gezinsleden, die weliswaar apart woonden, elkaar een uur per dag mochten zien. In het kamp was een strakke hiërarchie: de SS was de baas en liet de Joden over de Joden heersen.
Voor meer informatie, voorwaarden en prijzen kunt u contact opnemen met conservator Guido Abuys via Guido.Abuys@kampwesterbork.nl.
-
Adres en faciliteiten
Adres en routebeschrijving
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
T 0593 - 592600
F 0593 - 592546
E info(at)kampwesterbork.nl
Hoe bereikt u Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.Rolstoelen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork beschikt over rolstoelen voor gebruik in het museum.
Museumcafé
Een kopje koffie of even rustig lunchen? In het museumcafé kunt u terecht voor warme en koude dranken, gebak, broodjes en soep. Het museumcafé heeft een terras dat uitkijkt op bos en beeldentuin.
Museumwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een museumwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Bestellingen zijn ook online via onze webshop te doen.
-
Openingstijden en entree
Openingstijden
Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur
Za en zo 11.00 - 17.00 uur
4 mei 10.00 - 19.00 uurFeestdagen 11.00 - 17.00 uur
25, 31 december en 1 januari gesloten
26 december 11.00 - 17.00 uur
Entreeprijzen
Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar en CJP: € 4,50
18 en ouder: € 9,25
Vrienden: gratis
Veteranen: gratis
Museumkaart: niet geldig
Het ticket geeft toegang tot het museum en de pendelbus naar het kampterrein.
Voor groepen (> 15 personen) gelden speciale kortingstarieven.
Honden
Aangelijnde honden zijn toegestaan. -
Actueel
Actueel
Bekijk hier onze actuele berichten.
-
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Bekijk hier de nieuwsbrief en meld je aan.
-
Webwinkel
Boekenwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een boekenwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Ga naar de boekenwinkel.