Eerste fase archeologisch onderzoek afgerond

Enkele duizenden mensen hebben de afgelopen vier weken het Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht. Zij kwamen vooral om te kijken naar het werk van de archeologen. Die hebben de eerste twee weken van december in en om het huis van de kampcommandant en op de voormalige vuilstortplaats gezocht naar materiaal uit de tijd dat er mensen in kamp Westerbork verbleven (1939-1971). De ongeveer drie kubieke meter aan materiaal is nu voor de helft schoongemaakt en onderzocht, voor een groot deel in het Herinneringscentrum. De komende weken krijgt het overige materiaal eenzelfde behandeling, maar dat gebeurt op een andere plek die niet voor bezoekers toegankelijk is. 

"Het was een geweldige ervaring". Zo typeert projectleider Ivar Schute van archeologisch onderzoeksbureau RAAP het werk op het voormalige kampterrein en in het Herinneringscentrum. De interactie met de bezoekers was voor hem nieuw. "Er ontstonden discussies over de mogelijke herkomst van materiaal. Sommige bezoekers hebben ons verder geholpen, omdat zij wel wisten wat iets was, en wij niet. En daarbij kwam dat iedereen heel positief was over ons werk". 

Iedere dag troffen de onderzoekers wel iets bijzonders aan. Bijvoorbeeld een schoen met elektriciteitsdraad als veters, een schoen waarin een munt van tweeĂ«nhalve cent was verstopt en een militaire kledingkast in de woning van de kampcommandant. Een groot aantal voorwerpen gaat nu naar specialisten, die de komende maanden verder onderzoek doen. Schute verwacht pas over ongeveer een half jaar een goed overzicht te hebben van alle vondsten en hun betekenis.

Klik hier om terug te gaan naar de beginpagina over het archeologisch onderzoek