Ooggetuigenlezing Felix Bakker
Negenenzestig jaar na de capitulatie van het Japanse keizerrijk, op 15 augustus 1945, vertelt ooggetuige Felix Bakker over zijn oorlogservaringen. Hij heeft jarenlang dwangarbeid moeten verrichten onder extreme omstandigheden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands Indië. Op zondag 17 augustus om 14.00 uur doet hij zijn verhaal in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. “Het is een wonder dat ik 'De Dodenspoorweg’ heb overleefd.”
Felix Bakker is op 16 oktober 1925 in Batavia (hedendaags Jakarta) geboren. Goed op de hoogte van de Japanse oorlogsdreiging meld hij zich als 16-jarige als vrijwilliger voor het korps mariniers. Dagenlange vuurgevechten kunnen de Japanse opmars echter niet verhinderen, en in maart 1942 wordt Felix door de Japanners als krijgsgevangene in een kamp opgesloten.
Na enkele maanden wordt Felix per goederenwagon naar Thailand gedeporteerd. De treinreis is een verschrikking. Direct na aankomst wordt Felix gedwongen om dwangarbeid te verrichten aan de beruchte Birma-Siam spoorlijn. Dit werk is zo zwaar en de gevangenen krijgen zoveel besmettelijke ziekten en slecht te eten, dat er veel doden vallen. Het wordt al snel 'De Dodenspoorweg’ genoemd.
Na de capitulatie van Japan in augustus 1945 wordt de bevrijding gevierd. Felix is dan echter nog niet vrij om te gaan waar hij wil. De Nederlandse krijgsgevangenen krijgen een jungletraining in Thailand, om vervolgens te worden ingezet tegen de Indonesische vrijheidsstrijders rond Soerabaja. Pas toen Felix 75 jaar werd, lukte het hem zijn verhaal te vertellen. “Toen wist ik dat het belangrijk is om te vergeven.”
Op zondag 17 augustus vertelt Felix Bakker over zijn beleving van de oorlogsjaren in Nederlands-Indië in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.
-
Adres en faciliteiten
Adres en routebeschrijving
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
T 0593 - 592600
F 0593 - 592546
E info(at)kampwesterbork.nl
Hoe bereikt u Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.Rolstoelen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork beschikt over rolstoelen voor gebruik in het museum.
Museumcafé
Een kopje koffie of even rustig lunchen? In het museumcafé kunt u terecht voor warme en koude dranken, gebak, broodjes en soep. Het museumcafé heeft een terras dat uitkijkt op bos en beeldentuin.
Museumwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een museumwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Bestellingen zijn ook online via onze webshop te doen.
-
Openingstijden en entree
Openingstijden
Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur
Za en zo 11.00 - 17.00 uur
4 mei 10.00 - 19.00 uurFeestdagen 11.00 - 17.00 uur
25, 31 december en 1 januari gesloten
26 december 11.00 - 17.00 uur
Entreeprijzen
Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar en CJP: € 4,50
18 en ouder: € 9,25
Vrienden: gratis
Veteranen: gratis
Museumkaart: niet geldig
Het ticket geeft toegang tot het museum en de pendelbus naar het kampterrein.
Voor groepen (> 15 personen) gelden speciale kortingstarieven.
Honden
Aangelijnde honden zijn toegestaan. -
Actueel
Actueel
Bekijk hier onze actuele berichten.
-
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Bekijk hier de nieuwsbrief en meld je aan.
-
Webwinkel
Boekenwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een boekenwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Ga naar de boekenwinkel.