Duits-Joodse vluchtelingen

Na de machtsovername van Hitler in 1933 kwamen vrij spoedig de eerste anti-Joodse maatregelen in Duitsland. Hoewel er Joden naar de omringende landen vertrokken, ging de grotendeels geassimileerde gemeenschap er aanvankelijk nog van uit dat de regering van Hitler van korte duur zou zijn en nam een afwachtende houding aan. Veel Joden hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger gediend en voelden zich voor alles Duitser.
Met de boekverbrandingen van het werk van Joodse schrijvers, de invoering van de Neurenberger rassenwetten en de niet aflatende haatcampagne van de nazi’s werd duidelijk dat de situatie voorlopig niet zou verbeteren. Ook de Oostenrijkse Joden, die na de Anschluss op 13 maart 1938 onder het nazibewind terechtkwamen, merkten de gevolgen onmiddellijk. Joodse families werden buitengesloten en in het vervolg met de nek aangekeken.
In de nasleep van de Reichkristallnacht, die plaatsvond in de nacht van 9 op 10 november 1938, vond de eerste grootscheepse arrestatie van Joden plaats. Joodse mannen werden opgepakt en weggevoerd naar kampen als Sachsenhausen en Dachau. Velen van hen werden na twee maanden vrijgelaten nadat ze een verklaring hadden moeten ondertekenen dat ze Duitsland zo snel mogelijk zouden verlaten.
Families die niet gezamenlijk konden wegkomen, lieten hun kinderen onder meer naar Nederland, Frankrijk of Zwitserland vertrekken met de kindertransporten. De tocht van de St. Louis, het schip waarmee een groot aantal Duitse Joden Duitsland in mei 1939 probeerde te ontkomen, maakte duidelijk dat de Duits-Joodse vluchtelingen niet overal op gastvrijheid hoefden te rekenen. Desondanks wist een aanzienlijk deel van de oorspronkelijke gemeenschap Duitsland te ontvluchten. Op 10 mei 1940 bevonden zich circa 30.000 vluchtelingen in Nederland.
-
Adres en faciliteiten
Adres en routebeschrijving
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
T 0593 - 592600
F 0593 - 592546
E info(at)kampwesterbork.nl
Hoe bereikt u Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.Rolstoelen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork beschikt over rolstoelen voor gebruik in het museum.
Museumcafé
Een kopje koffie of even rustig lunchen? In het museumcafé kunt u terecht voor warme en koude dranken, gebak, broodjes en soep. Het museumcafé heeft een terras dat uitkijkt op bos en beeldentuin.
Museumwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een museumwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Bestellingen zijn ook online via onze webshop te doen.
-
Openingstijden en entree
Openingstijden
Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur
Za en zo 11.00 - 17.00 uur
4 mei 10.00 - 19.00 uurFeestdagen 11.00 - 17.00 uur
25, 31 december en 1 januari gesloten
26 december 11.00 - 17.00 uur
Entreeprijzen
Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar en CJP: € 4,50
18 en ouder: € 9,25
Vrienden: gratis
Veteranen: gratis
Museumkaart: niet geldig
Het ticket geeft toegang tot het museum en de pendelbus naar het kampterrein.
Voor groepen (> 15 personen) gelden speciale kortingstarieven.
Honden
Aangelijnde honden zijn toegestaan. -
Actueel
Actueel
Bekijk hier onze actuele berichten.
-
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Bekijk hier de nieuwsbrief en meld je aan.
-
Webwinkel
Boekenwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een boekenwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Ga naar de boekenwinkel.